Een (1e) kinderfeestje organiseren, hoe doe je dat?

 

Hartstikke leuk de eerste keer een kinderfeestje organiseren voor je kind. Maar misschien ook wel spannend, want hoe pak je dat nou aan?

Je kunt ergens heen gaan bijvoorbeeld naar een (binnen)speeltuin, maar zeker bij een eerste kinderfeestje als de kinderen nog wat jonger zijn is het ook heel fijn om een feestje gezellig thuis te doen.

En daar hebben we wel wat tips voor.

Uit of thuis?
Vier je een feestje thuis of ga je ergens heen met de kinderen? Voor beide valt wat te zeggen. Vaak zie je dat als de kinderen nog wat jonger zijn de feestjes thuis gevierd worden. Naarmate ze ouder worden wordt er vaker voor een andere locatie gekozen omdat je daar andere activiteiten kunt doen.

 

Hoe lang?
Een feestje van 2 tot 3 uur is echt lang genoeg voor kleuters en (heel eerlijk) ook voor jou.

 

Hulptroepen
Zorg ervoor dat je de kinderen niet in je eentje hoeft te begeleiden. Zorg dat je in ieder geval met 2 volwassenen bent.

 

Ga je voor een thema?
Wij zijn zelf dol op themafeestjes! Met een leuk thema en een verhaallijn maak je het feestje net wat specialer. Kinderen in de kleuterleeftijd hebben nog veel fantasie en gaan helemaal op in het verhaal en de activiteiten van het feestje.
Ga je voor een feestje in een thema, dan is het superhandig om een themabox te bestellen. Hier zit meteen alles in dat je nodig hebt voor een feestje. Denk aan een draaiboek, spelletjes, tafelaankleding etc.

Op dit moment zijn dino's en zeemeerminnen populaire thema's bij jonge kinderen.

Wie nodig je uit?

Hoeveel kinderen nodig je uit? Een veel gebruikte  “stelregel” is: Evenveel kinderen als het aantal jaar dat de jarige wordt. Dus wordt je kind 5 jaar, dan nodig je 5 kinderen uit.
Maar het is misschien ook wel handig om ook rekening te houden met een aantal andere dingen:

  • Vier je een feestje thuis? Hoeveel ruimte heb je in huis/je tuin?
  • Ga je ergens heen met de auto? Hoeveel kinderen kun je meenemen in de auto?
  • Hoeveel vriendjes heeft je kind?
  • Houdt je kind van drukte?

Probeer aan te sluiten bij wat bij jullie past, meer kinderen wil niet altijd zeggen dat het een leuker feestje wordt.

De uitnodiging
Koop of maak een leuke uitnodiging, eventueel in het thema van het feestje.
Zet er in ieder geval de volgende informatie op:

  • wanneer en waar is het feestje
  • van hoe laat tot hoe laat is het
  • wordt hun kind thuisgebracht of moet het opgehaald worden
  • jouw telefoonnummer.

Tip: Voorkom teleurstelling bij klasgenootjes en  deel de uitnodigingen niet op het schoolplein/in de klas uit, maar "bezorg" ze thuis. Heb je meteen ook een beetje voorpret samen met je kind.

 

Bereikbaarheid ouders:
Vraag de telefoonnummers van de andere ouders en maak een Whatsapp groepje aan. In deze groep kun je foto’s met de andere ouders delen. Altijd leuk! Ook is het heel handig om bijvoorbeeld in de app te laten weten wanneer je wegrijd om de kinderen naar huis te brengen.

 

Activiteiten
Wat ga je doen om de kinderen te vermaken? Koop je een kant en klare themabox of bedenk zelf een aantal verschillende activiteiten?
Probeer af te wisselen tussen actieve en wat rustigere activiteiten.
Start met cadeautjes uitpakken. Hier kun je ook een leuk spelletje van maken. Houdt ook ruimte voor vrije speeltijd.  Wees flexibel, hebben kinderen geen zin meer in een spelletje laat ze dan lekker vrij spelen. Dat is ook prima.

 

Back-up plan:
Spelletjes/activiteiten duren vaak korter dan gedacht. Houdt daarom iets achter de hand bv. een leuke kleurplaat of een bingospel.

 

Bedankje
Vaak krijgen de kinderen aan het einde van het feestje iets mee naar huis. Dit kan  een snoepzakje zijn, iets dat ze tijdens het feestje hebben gemaakt of een diploma dat ze hebben verdiend.

 

Praktische tips:

  • Ruim speelgoed/spullen dat niet kwijt of stuk mag op, het zou zonde zijn als je kind net een mooi lego bouwwerk heeft gemaakt dat na zijn/haar feestje kapot is.
  • Deel niet zomaar foto’s van andere kinderen op internet. Vraag eerst toestemming aan de ouders.
  • Vraag of kinderen een bepaalde allergie hebben of iets niet mogen, bijvoorbeeld uit religieuze overwegingen.
  • En misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: Vergeet niet te genieten!

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.